TULEVIA JULKAISUJA

Rocket Records Facebookissa:

Inka julkaisee uuden Vaeltaja-albumin (02.03.2015)

Inka Auhagen (os. Kuoppamäki) julkaisee pitkän tauon jälkeen uuden suomenkielisen pitkäsoittolevyn. Rocket Recordsin julkaisema ”Vaeltaja”-albumi ilmestyy perjantaina 20. maaliskuuta.

Inka tuli suomalaisyleisölle ensimmäisen kerran tutuksi jo 1970-luvulla, kun hän näytteli 5-vuotiaana nimiroolia elokuvassa ”Solveigin laulu”. Laulaja-lauluntekijänä Suomesta Saksaan 1970-luvulla muuttanut Inka nousi julkisuuteen 1990-luvulla. Vuonna 1996 ilmestyi Inkan debyyttialbumi ”Tomua tuulessa”, jolta nousi useampikin kappale radioiden soittolistalle ja joka myi yli 10 000 kappaletta. Vuosituhannen vaihteessa Inka lähti vuosia kestäneelle maailmankiertueelle yhdessä saksalaisen Sash!-yhtyeen kanssa. Inka myös levytti Sash!:n kanssa ja vuonna 2000 julkaistu ”With My Own Eyes” -single nousi hitiksi monissa maissa. Britanniassa kappale nähtiin singlelistan TOP10:ssä.

Sash!-yhteistyö asetti kuitenkin omat rajoituksensa Inkan hyvin alkaneen soolouran jatkumiselle Suomessa: – Kun Sash!-projekti käynnistyi, minulla oli hirveästi keikkoja. Vähän aikaa sahasin Saksan, Suomen ja Sash!-keikkojen väliä, mutta ei siitä mitään tullut. Minulla oli tuohon aikaan vielä pieni lapsi hoidettavanani. Niin musiikkiuran jatkaminen Suomessa jäi taka-alalle ja tein suomenkielisiä pop-biisejä Saksassa vain omaksi ilokseni, Inka kertoo.

Nyt julkaistava Inkan toinen suomenkielinen albumi sai alkulaukauksensa yhdestä parin vuoden takaisesta puhelinsoitosta: – Levy-yhtiö soitti minulle ja ehdotti uuden levyn tekoa. Olin ensiksi jyrkästi ajatusta vastaan ja sanoin että projektista on aivan liikaa vaivaa. Kun minulle langan toisesta päästä kerrottiin, että vanhoja laulujani soi edelleenkin radiossa ja että saisin vapaat kädet levytysmateriaalin teon suhteen, aloin hiljalleen miettiä asiaa uudelleen.

- Kun asiaa mietittyäni innostuin levynteosta, niin seuraavaksi piti sitten alkaa miettiä, että miten levyprojekti käytännössä toteutetaan. Kun puhuin levytyssuunnitelmista vanhoille muusikkoystävilleni, niin kaikki sanoivat heti, että he tulevat ilman muuta projektiin mukaan.

Inkan uuden albumin muusikkokunta muodostuu kovan luokan ammattilaisista, jotka ovat tehneet yhteistyötä monien menestysartistien kanssa. Levyllä musisoivat muun muassa basisti PJ Phillips (Tom Jones, Lisa Stansfield, Rod Stewart, Dionne Warwick), perkussionisti Rhani Krija (Sting), kitaristi Martin Köhmstedt (Gianna Nannini), rumpali Sami Kuoppamäki (Kingston Wall) sekä kosketinsoittaja-kitaristit Ralf Kappmeier (Sash!) ja Knut Spindeldreher (Centerfold, Crystal Ball).

Levyn kappaleista pari, ”Kuolemattomia” ja ”Jotain ilmassa”, ovat peräisin jo niiltä ajoilta, kun Inka 1990-luvulla teki suomenkielisiä pop-levytyksiä. Muut kappaleista ovat syntyneet albumin teon aikana. Kaikki levyn lyriikat ovat Inkan itsensä tekemiä. Sävellykset Inka on tehnyt pääosin Knut Spindeldreherin kanssa.

Inkan mukaan levyn kappaleet ovat syntyneet toisistaan poikkeavalla tavalla: – Osa kappaleista on lähtenyt liikkeelle lyriikasta ja osa melodiasta. Osa lauluista on myös syntynyt nopeasti, ne vain ovat pulpahtaneet jostain. Osan kappaleista taas on pitänyt antaa hautua pitkään, ennen kuin ne ovat saaneet lopullisen muotonsa. Esimerkiksi ”Tuohisormus” on sellainen kappale, joka syntyi hetkessä ja ilmaantui mieleeni valmiina teoksena. Ihan samalla tavalla syntyivät 1990-luvun kappaleistani ”Tomua tuulessa” ja ”Ruususen unta”.

- Uudella albumilla on mukana tyylillisesti hyvinkin erilaista musiikkia. Ja niistä kappaleista heijastuu myös se, että olen tehnyt vuosien aikana hyvin erilaista musiikki erilaisten tuottajien kanssa. Tätä uutta albumia tehdessä en ottanut paineita lainkaan siitä, että täytyykö kappaleiden olla tehty samassa muotissa. Jokaisen laulun tarina on erilainen, ja niille lauluille haluttiin etsiä se luontevin esitysmuoto genrerajoja miettimättä. Eli tehdä laulut valmiiksi tarinoiden ehdoilla. Ja siinä on juuri se levyn punainen lanka. Levyn nimi on ”Vaeltaja” ja vaeltaja on sellainen trubaduuri, joka kulkee elämässä eri paikkojen läpi, kohtaa erilaisia ihmisiä ja kertoo niistä erilaisia tarinoita.

Nyt julkaistavan ”Vaeltaja” -albumin teko osoittautui suunniteltua pidemmäksi projektiksi. Alkuperäisten suunnitelmien mukaan albumin oli määrä ilmestyä jo alkuvuodesta 2014. Aikataulujen siirtymisen lisäksi lisämutkia matkaan toi se, kun projektin alkuperäinen levy-yhtiökumppani päätti vähentää levyjulkaisutoimintaansa. Inkan ja levyn julkaisevan Rocket Recordsin tiet kohtasivat keväällä 2014, jolloin myös sovittiin levyn ilmestyvän keväällä 2015.