TULEVIA JULKAISUJA

Rocket Records Facebookissa:

Tapio Heinonen: Kaunein aamuisin - Kaikki levytykset 1974-1979

Tapio Heinonen - kaikki levytykset

Sisältö:

CD1
01. Vanha tie
02. Päivät kuin unta
03. Nousin ilmalaivaan
04. Ben
05. Tuo onneton
06. Kuolleet lehdet
07. Luonnonlapsi
08. Kaunein aamuisin
09. Rannalla
10. Sun piirtees vielä nään
11. Kesäaamu Helsingissä
12. Minun tieni
13. Meksikoon
14. Preerian tähtitaivas
15. Tieni länteen toi
16. Sua niin rakastin
17. Pienen pojan haaveet
18. Mun täytyis sanat löytää
19. Niin mielelläni
20. Nyt jätän vanhan Turun
21. Rakovalkealla
22. Sen verran mustalaista
23. Kun unen nään
24. Paikka auringossa

CD2
01. Kulta-aikaan
02. Näin kun rakastaa
03. Pikku rumpalipoika
04. Auringon lapset
05. Käymme luokses Jordan
06. Tunteeko hän
07. Sä muistatko metsätien
08. Pieni kansanlaulu
09. Philadelphia 1776
10. Hän
11. Angelina
12. Lexin muistolle
13. Lumikenttien kutsu
14. Kuusamo
15. Ihminen on tehnyt sen
16. Sulle jokainen päivä tuon vuokon
17. Lapsuutein luo
18. Kuin lokki
19. Laulun kuulen
20. Sylvian joululaulu
21. Heinillä härkien kaukalon
22. Joulupukki, joulupukki
23. Sininen uni

Kokoelmasta:

Tapio Heinosen (s. 29.12.1941 Porvoo, k. 6.1.1985 Porvoo) levytysura käynnistyi vuonna 1968, jolloin hän levytti vähälle huomiolle jääneen debyyttisinglen Palanen maata / Odotan, hyräilen. Single ilmestyi RCA-levymerkillä, kuten myös kappale Yöllä on tuhat silmää, joka julkaistiin vielä samana vuonna singlen a-puolena kakkospuolella ollen Seidat-ryhmän Rakkauden katse.
 Vuonna 1969 Heinosen levymerkiksi vaihtui Columbia, jota Suomessa edusti Emi Finland. Viiden vuoden aikana Emi julkaisi Heinoselta viisi pitkäsoittolevyä ja yhdeksän singleä. Nämä julkaisut sisälsivät mm. evergreeneiksi muodostuneet kappaleet Julian Grimau, Eilen kun mä tiennyt en ja Heinosen itsensä säveltämän En kadu mitään. Levy-yhtiö uskoi vahvasti paitsi artistinsa mahdollisuuksiin Suomessa, niin myös maailmalla. Tästä viestii mm. se, että mainituista viidestä ensimmäisestä albumista yksi oli englanninkielinen ja yksi ruotsinkielinen. Viimeksi mainitun levy-yhtiö julkaisi artistinimellä Tommy Vaughn.
 1970-luvun alkupuolella Heinonen vieraili ahkerasti paitsi levytysstudiossa, niin myös keikoilla aina ulkomaita myöten. Vuosikymmenen puolivälissä aiemmin myyntiedustajan töissä toiminut ja täysipäiväiseksi muusikoksi siirtynyt Tapio Heinonen joutui kuitenkin vetäytymään vuosiksi keikkakuvioista koulupojasta asti sairastamansa Menieren taudin vuoksi, joka jatkuvan huimauksen aiheuttamisen vuoksi vaikeutti tuntuvasti keikkaelämää. Näihin aikoihin Heinonen vaihtoi myös levy-yhtiötä. Vuonna 1974 artistin uudeksi yhteistyökumppaniksi valikoitui levyalan uusi tulokas, Henry Haapalaisen luotsaama Fonovox.
 Fonovoxilla työskennellyt Jarmo Jylhä muistelee levy-yhtiön ja Heinosen yhteistyön syntymistä: – Eräänä päivänä Tapio Heinonen vain asteli Fonovoxin silloiseen toimistoon Osuuskunnantielle Helsingin Pakilaan yhdessä Seppo Rannikon kanssa. En tiedä oliko hänellä mennyt Emin kanssa sukset ristiin, vai miksi mies halusi vaihtaa taloa, mutta tietenkin otimme uuden artistin innolla vastaan.
 Tälle kokoelmajulkaisulle on koottu trubaduuri Tapio Heinosen kaikki levytykset vuosilta 1974–1979. Tällä aikajaksolla Heinonen levytti Fonovoxille albumit Lämmöllä (1974), Vaeltaja (1976) ja La Boheme (1978). Levyistä ensimmäinen, loppuvuodesta 1974 julkaistu Lämmöllä koostui lähinnä käännöslevytyksistä, sisältäen mm. sellaisia useiden esittäjien toimesta jo aiemminkin levytettyjä klassikoita kuin Kuolleet lehdet ja Minun tieni. Toisen albumin Vaeltaja, joka julkaistiin tuttavallisesti nimellä Tapsa Heinonen, pääpaino oli puolestaan kotimaisilla kappaleilla, joita levylle tekivät mm. Henry Haapalainen sekä Tapio Heinonen itse. Tältä albumilta julkaistiin myös Heinosen ainoa Fonovox-kauden single Meksikoon / Preerian tähtitaivas. Molemmat singlekappaleista ovat Henry Haapalaisen säveltämiä ja sanoittamia. Olkoonkin että turhankin läpinäkyvästi Ennio Morricone -vaikutteet ja lainaukset Haapalaisen länkkärisävellyksistä käyvät ilmi. Kolmas Heinosen Fonovox-albumeista La Boheme puolestaan koostui lähinnä kotimaisista ja ulkomaisista covereista, poikkeuksena Jarmo Jylhän säveltämä ja sanoittama uusi kappale Philadelphia 1776, jonka esimerkiksi presidentti Mauno Koivisto on nimennyt yhdeksi suosikkikappaleekseen.
 Jarmo Jylhä kertoo kappaleen synnystä: – Sävelsin sen Amerikan Yhdysvaltojen 200-vuotisjuhlien kunniaksi vuoden 1976 Syksyn Säveleen. Yhdysvaltain itsenäisyysjulistushan tehtiin vuonna 1776 juuri Philadelphiassa. Kappaleen nimi ei liene oikein kaikille avautunut ja myöhemmin sille annettiinkin uudeksi nimeksi Sotilaan paluu. Tämä kappale on sellainen, ettei Tapsa itse sen levyttämisestä aluksi ollut kovin innostunut.
 Kolmen albumin lisäksi Heinonen levytti Fonovoxille reilu kymmenen kokoelmalevytystä. Fonovoxin ajauduttua konkurssiin sen työntekijät Jarmo Jylhä ja Erkki Puumalainen perustivat Fonomark-levymerkin, josta pian muodostui vuosina 1979–1987 toiminut JP-Musiikki. Fonomarkin Silver Blue -levymerkille Heinonen levytti vuonna 1979 kokoelmakappaleen Sininen uni, joka on myös sisällytetty tälle kokoelmalle.
 Jarmo Jylhä kertoo Heinosen albumien kappalevalinnoista: – Ne tehtiin hyvässä yhteishengessä. Lämmöllä -levyn sisältö taisi perustua pitkälti Heinosen omiin ehdotuksiin ja monet käännöksistä lienee ollut juuri hänen toivomuksestaan Kari Tuomisaaren käsialaa. Toki Henry Haapalaisella oli myös sanansa sanottavana levy-yhtiön johtajana eikä Tapsa välttämättä ollut heti aivan innoissaan tulkitsemassa Henryn länkkärilauluja seuraavaksi tehdylle Vaeltaja -levylle.
 Heinosen siirtyminen monikansalliselta levyjätiltä pienen suomalaisen Fonovoxin artistiksi alkoi musiikillisesti kitkattomasti. Vuosia kestänyt yhteistyö Seppo Rannikon kanssa jatkui ja tämä myös Fonovox-kaudella sovitti suuren osan Heinosen levytyksistä. Myöskään äänityksistä ei tingitty, vaan levyt tehtiin pääasiassa entiseen tapaan maan ykkösstudiossa Finnvoxissa ja levyillä esiintyi maamme kärkikaartiin lukeutuvia muusikoita, kuten Juhani Aaltonen, Olli Ahvenlahti, Markku Johansson, Pentti Lasanen, Jörgen Petersen ja Nono Söderberg. Vain joitakin nimiä mainiten.
 – Heinoseen todellakin satsattiin paljon ja myös odotukset olivat suuret. Valitettavasti ne eivät levymyynnin osalta kuitenkaan täysin toteutuneet. Nyt jälkeenpäin ajateltuna tuntuu, että 70-luvun puoliväli ei ollut tällaiselle musiikille otollista aikaa. Esimerkiksi Syksyn Sävel -voittokappaleet olivat pääasiassa huumorimiesten tekeleitä.
 Heinosen uran EMI-levytyksistä on julkaistu useampiakin kokoelmia, joista ansiokkaimpia ovat kahtena tupla-cd:nä julkaistu kokoelma-antologia Kaikki levytykset 1968–1973. Tämä kokoelma muodostaakin kyseisille kokoelmille luontevan jatkumon kattaessaan Heinosen kaikki levytykset vuosilta 1974–1979. Tämän kokoelman aikakauden jälkeen Heinonen siirtyi vuonna 1980 takaisin Emin artistiksi, mille hän levytti vuosina 1980–1981 albumin Vain tavallinen mies sekä saman albumin ruotsinkielisen version En ensam man. Sairauksien uuvuttama laulaja muutti vuonna 1983 takaisin synnyinkaupunkiinsa Porvooseen, jossa hän menehtyi aivokalvontulehdukseen 6. tammikuuta 1985 vasta 43-vuotiaana.
 Pitkät tauot keikkailussa sekä tavanomaista kunnianhimoisempi levytystuotanto lienevät olleet keskeisiä syitä siihen, miksi Tapio Heinonen ei klassikkolevytyksistään huolimatta elinaikanaan noussut suosiossa mitattuna suomalaisten artistien kärkikaartiin. Heinosen uralle mahtuu kaksi listamenestystä, jotka olivat vuonna 1969 singlelistan TOP10:iin noussut Julian Grimau ja kaksitoista vuotta myöhemmin julkaistu single Vain kaksi nauhaa. Viimeksi mainittu myöskin jäi artistin viimeiseksi levytykseksi. Alkaneella vuosituhannella Tapio Heinosen nimi näkyi myös albumien myyntilistoilla, kun kaksi hänen kokoelmistaan saavutti vuosina 2002 ja 2006 yhteensä viisi listaviikkoa TOP40:ssä. Listamenestykset sekä vuonna 1998 julkaistun kokoelman 16 suomalaista kestosuosikkia myyntimäärän kohoaminen vuosien saatossa yli 27 000 kappaleeseen osoittavat Heinosen nimen olevan edelleen suomalaisen musiikin ystävien mielessä.
 Yhteensä Tapio Heinonen levytti lyhyellä mutta aktiivisella urallaan vuosina 1969–1981 reilu sata kappaletta suomeksi sekä lisäksi yhden englanninkielisen ja kaksi ruotsinkielistä albumia.
 Jarmo Jylhä muistelee yhteistyökumppaniaan: – Tapio Heinonen oli omapäinen, mutta samalla herkkä ihminen. Kuten niin monet taiteilijat ovat. Itse tulin hänen kanssaan aina hyvin toimeen ja asioista joista olimme eri mieltä, löytyi aina puolin ja toisin kohtuullinen kompromissi neuvotteluissa. Tiedän kuitenkin, että esimerkiksi läheistensä kanssa hänellä oli aika ajoin suuriakin ongelmia. Tapio Heinosesta on mieleeni jäänyt myös se, että hän oli hyvin eläinrakas ihminen. Tästä esimerkkinä on hieno laulu Lexin muistolle.
 Omista suosikkikappaleistaan Heinosen levytystuotannosta Jylhä sanoo: – Emi-ajan hitit Julian Grimau ja erityisesti Solenzara ovat suurimpia suosikkejani, mutta hienoja tulkintoja löytyy myös kaikilta Fonovoxin julkaisemilta albumeilta. Kuten esimerkiksi Kulta-aikaan, Hän ja hienosti sovitettu Pienen pojan haaveet. Eikä unohtaa pidä Sininen uni -tulkintaa, jossa Heinosen isällinen ääni vetää vertoja Rautavaaran alkuperäisesitykselle.
 – Tapio Heinonen on niitä harvoja artisteja, joilla on tunnistettava ääni. Se usein myös jakaa kuulijakunnan rankemmin kahteen eri leiriin, mutta ei yleensä jätä ketään kylmäksi, Jarmo Jylhä sanoo.
 Tämä Tapio Heinosen tunnistettava ja vahva ääni on pyritty saamaan tälle kokoelmalle teknisesti niin hyvälaatuisena ja aitona kuin suinkin mahdollista. Osasta levytyksiä ovat alkuperäiset masternauhat olleet tallessa ja näiden kohdalla saavutettu äänenlaatu on luonnollisesti laadukkain. Joidenkin kappaleiden kohdalla on puolestaan jouduttu äänilähteenä käyttämään vinyylilevyä, jolloin äänitteistä on pyritty löytämään mahdollisimman hyväkuntoinen kappale käytettäväksi. Aikoinaan vain kasettikokoelmalla julkaistun Kuin lokki -kappaleen kohdalla äänilähteenä on puolestaan jouduttu käyttämään muiden vaihtoehtojen puuttuessa c-kasettia. Cd-masteroinnissa on alkuperäisäänilähteestä riippumatta tehty jokaisen kappaleen kohdalla kaikki voitava äänenlaadun mahdollisimman hyvän laadun puolesta.

Katso myös:

Tapio Heinosen diskografia
YLE Elävä Arkisto: Trubaduuri Tapio Heinonen

Tilaa levy:
Rocket Recordsin nettikauppa
Levykauppa Äx
CDON.com

---