TULEVIA JULKAISUJA

Rocket Records Facebookissa:

Tupakan Ystävät julkaisee uuden albumin (20.03.2015)

Tupakan Ystävät -yhtye julkaisee tänään 20. maaliskuuta järjestyksessä toisen pitkäsoittolevynsä “Elämisen riemu ja kurjuus”. Tupakan Ystävät -yhtye perustettiin aiemmin Nypykät-yhtyeessä vaikuttaneen Markku Palmusen 40-vuotisjuhlia varten vuonna 2007. Yhtyeen nimen innoittajana toimi puolalainen elokuvaohjaaja Krzysztof Kieślowski, joka Suomessa ollessaan oli tuskaillut täkäläistä tiukkaa tupakkalainsäädäntöä ja ihmetellyt julkisesti, että luulevatko suomalaiset etteivät he kuole koskaan.

Yhtyeen nimi osoittautui nopeasti sekä huomiota että paheksuntaa herättäväksi. Jopa siinä määrin, että takavuosina Valviran lakimies puuttui yhtyeen toimintaan sen keikkajulisteeseen tutustuttuaan. Kirje- ja puhelinyhteydenpidon jälkeen Valvira joutui kuitenkin toteamaan yhtyeen pahennusta herättäneen nimen kuuluvan taiteellisen vapauden piiriin ja totesi sen olevan lainmukainen. Kenties ainoana suomalaisyhtyeenä Tupakan Ystävät toimii siis Valviran luvalla. Yhtyeen keikkajulisteen Valvira totesi kuitenkin niin pahennusta herättäväksi, että esitti vahvan kehotuksen välttää niiden levittämistä koulujen ja päiväkotien läheisyyteen.

Tupakan Ystävien ensimmäinen pitkäsoitto “The Friends of Tobago” ilmestyi pienkustanteena vuonna 2010. Toisen albumin äänitykset yhtye aloitti vuonna 2013. Vuonna 2014 yhtyeen ja levy-yhtiö Rocket Recordsin tiet kohtasivat molempien osapuolten yhteiskumppanin, studiovelho Tuomo Valtosen suosiollisella avustuksella. Yhtyeen esittely levy-yhtiön suuntaan oli sangen persoonallinen ja se tapahtui niin, että Valtonen puhelimessa luennoi yhtyeen historiasta sekä välillä rallatteli laulunpätkiä ohjelmistosta. Varsin pian Rocket Records sai kuultavaksi myös varsinaista levytysmateriaalia ja sopi yhteistyöstä yhtyeen kanssa.

Nyt julkaistava Tupakan Ystävien toinen albumi “Elämisen riemu ja kurjuus” tarjoaa kuulijoilleen 12 uutta rallia. Maukkaasti svengaava levy yhdistelee saumattomasti eri tyylilajeja yhteen ja sen laulujen tarinoista löytyy sekä huumoria että herkkyyttä. Tupakan Ystävät on kymmenhenkinen yhtye, jossa musisoivat Markku Palmunen (laulu, flyygeli), Markus Pulkkinen (kitarat, laulu, mandoliini, melodika), Paavo Hako (basso), Velkki Mykrä (perkussiot), Yves Mykrä (rummut), Timo Rautiainen (buzuki, mandola), Pertti Setälä (koskettimet), Pentti Lahti (baritonisaksofoni), Heikki Keskinen (tenorisaksofoni) ja Markku Renko (trumpetti). Yhtyeen muusikoita on vaikuttanut muun muassa yhtyeissä Nypykät, Trio Niskalaukaus, Jukka Gustavson Organ Fusion Band ja La sega del canto.

Tupakan Ystävia on mahdollisuus kuulla seuraavan kerran livenä lauantaina 11. huhtikuuta, jolloin yhtye esiintyy Heinolan RantaCasinolla. Orkesterin mukaan luvassa on stadionkeikan pituinen esitys, jolla kuullaan muun muassa uuden levyn kappaleita. Sekä tietenkin vanhoja Nypykät-kappaleita, jotka ovat merkittävässä roolissa mukana kaikilla Tupakan Ystävien keikoilla.

Elämisen riemu ja kurjuus -albumi Spotifyssa:
https://open.spotify.com/album/4lMqqSM6a4PM2l2qXCxnUp

Laulu punatukkaisesta pojasta -video YouTubessa:
https://www.youtube.com/watch?v=15WlcdK4nQY